Home

U fokusuPregled svih vesti iz komore...

07.06.2011                  Primena novih tehničkih propisa u elektro oblasti i bezbednosti mašina

U cilju blagovremene pripreme privrede za implementaciju tehničkih propisa, koji su harmonizovani sa EU standardima, Regionalne privredne komore Valjevo i Užice, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja i Institutom za standardizaciju Srbije organizovale su jednodnevni seminar za njihovu primenu. Od 1. januara 2012. godine počinje puna primena novih tehničkih propisa, koji su doneti u martu mesecu 2010. godine na osnovu Zakona o tehničkim zahtevima za proizvode i ocenjivanju usaglašenosti:
- Pravilnik o električnoj opremi namenjenoj za upotrebu u okviru određenih granica napona
- Pravilnik o elektromagnetskoj kompatibilnosti
- Pravilnik o bezbednosti mašina
Primena novih propisa odnosi se na privredna društva- domaće proizvođače, uvoznike i distributere proizvoda iz oblasti niskonaponske električne opreme, mašina i elektromagnetske kompatibilnosti. Puna primena novih propisa podrazumeva velike promene za privredu Srbije, jer prestaje mogućnost sertifikacije ovih proizvoda po starim propisima o obaveznoj sertifikaciji. Proizvođači će na potpuno drugačiji način vršiti ocenjivanje usaglašenosti, sa obavezom izdavanja deklaracije o usaglašenosti, uz preuzimanje potpune odgovornosti za bezbednost proizvoda koje stavljaju na tržište Republike Srbije.
Seminar je organizovan u Užicu, a sa područja RPK Valjevo prisustvovali su ED Šabac, Hemofarm Šabac, Emco Valjevo i Enel valjevo.

Više informacija: Dijana Jeremić, sekretar Odbora udruženja za industriju, tel: 014/221-721, e-mail: dijana@rpk-valjevo.co.rs

bottom
top
Copyright © 2010 Regionalna privredna komora Valjevo/Karađorđeva 64/ Sva prava zadržana. Kontakt
Poslednja promena 17.02.2017. 08:41:57
bottom