Home

U fokusuPregled svih vesti iz komore...

11.02.2015                  Izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji

Regionalna privredna komora Valjevo u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije i Projektom za bolje uslove poslovanja USAID organizovala je prezentaciju Zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji.

Nova zakonska rešenja vezana za izdavanje građevinskih dozvola po novoj, objedinjenoj proceduri, kao i nova rešenja vezana za građevinsko zemljište, inspekcijski nadzor i prostorno i urbanističko planiranje predstavali su:Aleksandra Damnjanović, državni sekretar, pomocnik ministra Djordje Milić, šef Odseka za normativne poslove u Ministarstvu Darinka Djuran, i predstavnik USAID-a Dusan Vasiljevic.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici privrednih subjekata iz sektora građevinarstva, predstavnici projektantskih kuća, lokalne uprave i direkcije za izgradnju lokalnih uprava sa područja Kolubarskog i Mačvanskog upravnog okruga. Cilj izmena zakona je ukidanje velikog broja procedura i taksi za dobijanje građevinske dozvole, unapređenje privrednog ambijenta kako bi se privukao što veći broj investitora, povećanje učešća građevinarstva u bruto domaćem proizvodu (BDP) sa sadašnjih četiri na sedam odsto u 2017, veći privredni rast i ubrzavanje mnogih investicija.

Država će preuzeti na sebe prikupljanje dokumentacije i raznih potvrda kako investitori ne bi morali sami da prikupljaju veliki broj saglasnosti od institucija, preduzeća i ministarstava. Postupak pribavljanja dokumentacije za gradnju će se sprovoditi u objedinjenoj proceduri, na jednom mestu, od izdavanja lokacijskih uslova do izdavanja upotrebne dozvole. Zakonom se uvodi pojam finansijer - lice koje pored investitora ima pravo u postupku. Investitor uz zahtev prilaže idejno rešenje budućeg projekta. Upotrebna dozvola se izdaje u roku od pet dana i dostavlja se investitoru i nadležnom građevinskom inspektoru.

Takođe, ministarstvo će utvrditi kriterijume i maksimalni iznos do kojeg će se plaćati doprinos za uređenje građevinskog zemljišta koji će naplaćivati lokalne samouprave. Izmene zakona prediviđaju da će svi koji su tokom privatizacije stekli pravo korišćenja na građevinskom zemljištu moći da grade, što do sada nisu mogli. Zakon ne reguliše pitanje konverzije prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu, već će ono biti regulisano posebnim zakonom, koji će biti donet sledeće godine.

bottom
top
Copyright © 2010 Regionalna privredna komora Valjevo/Karađorđeva 64/ Sva prava zadržana. Kontakt
Poslednja promena 17.02.2017. 08:41:57
bottom