Home

U fokusuPregled svih vesti iz komore...

14.03.2019                  Podsticaji, zaštita, bezbednost u procesu gajenja i prerade voća i povrća

U Regionalnoj privrednoj komori Kolubarskog i Mačvanskog upravnog okruga održana je Sednica Grupacije proizvođača svežeg i zamrznutog voća i povrća. Na sednici je razmatrana problematika iz oblasti zaštite bilja i bezbednosti hrane biljnog porekla, aktuelni podsticaji za gajenje i preradu voća i povrća kao i predstavljanje portala buyserbian.com.

Isperd Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede učestvovala je Snežana Savčić-Petrić, rukovodilac Grupе zа mеđunаrоdnu sаrаdnju i uprаvlјаnjе prојеktimа u оblаsti bеzbеdnоsti hrаnе bilјnоg pоrеklа u fitоsаnitаrnој оblаsti. Obzirom da je naša regija prepoznatlјiva po proizvodnji, preradi i izvozu pre svega voća i prerađevina od voća, zahtevi različitih tržišta po pitanju sredstava za zaštitu bilja su od osnovne važnosti za ceo lanac proizvodnje i prerade voća i povrća. Vrеdnоst gоdišnjеg izvоzа је prеkо 80 miliоnа еurа a tržišta na kojima se plasira roba su EU, Ruska federacija, SAD ali i ostala svetska tržišta. U direktnom razgovoru sa predstavnicom Uprave za zaštitu bilja razmatrana su pitanja po konkretnim upitima za određena sredstva, dozvoljene ostatke pesticida, zahteve različitih tržišta ali i pojedinačnih kupaca i tipova proizvodnje voća i povrća.

Pored ove teme, na skupu su predstvaljene i mere podrške Ministarstva poljoprivrede namenjene ciljnoj grupi skupa od strane Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Valjevo, savetodavac Svetlana Jerinić.

Takođe, predstavljen je portal namenjen unapređenju trgovinskih odnosa Srbije i Rusije, koji je realizovan od strane Privredne komore Srbije, Vlade Ruske Federacije i UNDP. Portal je osmišljen kao B2B platforma na kojoj se nalaze i dokumenta potrebna za izvoz u Rusku Federaciju kao i kontakti najvećih maloprodajnih lanaca u Ruskoj Federaciji.

Ispred Privredne komore Srbije u radu skupa učestvovali su Sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju Aleksandar Bogunović i Milada Lukešević, viši savetnik Udruženja za biljnu proizvodnju, koordinator za poljoprivredu RPK Valjevo Mirjana Đorđević-Gavrilović.

bottom
top
Copyright © 2010 Regionalna privredna komora Valjevo/Karađorđeva 64/ Sva prava zadržana. Kontakt
Poslednja promena 17.02.2017. 08:41:57
bottom